Strikk til alle tider (Innbundet)

40 plagg inspirert av norske tradisjoner

Forfatter:

En vakker strikkebok med inspirasjon fra drakttradisjoner og folklore fra hele Norge!

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2018
Antall sider: 184
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202550639
Kategori: Gensere og jakker og Norske mønster og tradisjonsstrikk
Omtale Strikk til alle tider

Norske tradisjoner til hverdags og fest

En vakker strikkebok med inspirasjon fra drakttradisjoner og folklore fra hele Norge. Helle Siggerud har reist rundt i hele Norge og latt seg inspirere av drakttradisjoner og folklore – fra mønstringer i strikk, vev og broderi til farger og former i interiører og eksteriører blant lokale byggeskikker, og har omskapt det hele til vakre, tidløse strikkeplagg du finner oppskrift på i boka Strikk til alle tider.

Helle er kjent for de figurnære plaggene sine, med gode snitt og fine detaljer, og alt det finner du igjen i plaggene i boka. Her er det jakker, gensere, topper, vester, skjørt, vesker og tilbehør. Plaggene er like flotte i en hverdagsgarderobe som til fest. Det er flest plagg til kvinner, men her er også flotte design til herre og barn – og til og med en setesdalsinspirert genser til hunden!

Boka er delt inn etter våre fem landsdeler, og til hver av delene finner du spennende historier om mønstringer, snitt og tekstiler:
Østlandet
Sørlandet
Vestlandet
Midt-Norge
Nord-Norge
La deg friste av det du synes er finest, eller strikk plagg for å vise hvor du hører til. De flotte bildene viser hvordan plaggene kan styles både til travle hverdager og som festdrakter.

Drømmer du om å lage din helt egen festdrakt?
Bak i boka er det en beskrivelse til å sy en stakk med rynker eller folder, så om du vil, kan du lage deg en helt unik festdrakt basert på oppskriftene du finner i boka.

 

40 plagg inspirert av norske tradisjoner

Det er oppskrifter på over 40 vakre strikkedesign i boken, blant dem finner du:

jakker
gensere
topper
vester
skjørt
vesker
tilbehør

Garnet som blir brukt i oppskriftene, kommer fra norske garnleverandører, men det går helt fint å bruke andre garn enn det som blir anbefalt - så lenge du passer på at strikkefastheten stemmer. Da kan det være fint å vite at lengden på garnet kan være en rettesnor, ikke pinnetykkelsen. Mer om dette og annen praktisk informasjon om farger, valg av størrelse, strikkefasthet, tips om kanter og vask og stell finner du i boka.

Mønsterrapportene til hver oppskrift er tydelige og enkle å lese, og kommer i de samme fargene som i oppskriften. Helle oppfordrer deg til å følge hjertet, og bruke favorittfargene dine. Stort sett er alle oppskrifter i størrelsene 36 til og med 44 for dame, fra S til XXL for menn og fra 4 til 12 år for barn.

Til toppen

Intervju

En norgesreise med strikketøy

Utgangspunktet for ideen til boken har vært en kombinasjon av interesse for kulturhistorie, design og formidlingsglede. Interessen har fulgt meg som en rød tråd gjennom hele livet. En tid mens barna var små jobbet jeg noen år som syerske, og selv om jeg kan se tilbake på en innholdsrik og spennende karriere, har savnet etter å utøve et håndverk vært stort. Så da jeg for en tid tilbake fikk mulighet til å gjøre interessen til noe mer enn bare hobby, grep jeg sjansen med begge hender og begynte på en utdannelse som bunadstilvirker. Da jeg for alvor begynte å fordype meg i folkloren, og satt med omsøm av bunader fra hele landet, ble jeg inspirert til å lage strikkedesign basert på de ulike landsdelene. Det har blitt mange turer på landeveien i Norge, og mellom etapper av svingete og smale veier, har museer, utstillinger, bygdetun og museumsarkiver vært skattekamre og gode inspirasjonskilder. Jeg har lett etter lokale særegenheter, fellesnevnere og de gode historiene om hvordan folk levde. Det er vel så mye historiene som tradisjonsplaggene som har endt opp som inspirasjonskilder til flere av designene i boken. I boken finner du også forklaring på hvordan du kan sy din egen stakk, og kanskje inspirasjon til å lage din helt personlige festdrakt. En del av designene vil kreve noe forkunnskap, andre mindre.

Til toppen