Sverre Morken (Innbundet)

et kunstnerskap i miniatyr på frimerker og pengesedler

Forfatter:

Sverre Morken (Illustratør)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 478
Illustratør: Morken, Sverre
Forlag: Museumsforlaget
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788283051230
Omtale Sverre Morken
I denne boka er det Sverre Morkens kunstnerskap som gravør, seddel- og frimerkekunstner som løftes fram og bokstavelig talt forstørres. Morken er ukjent for de fleste, men visste du at hans små kunstverk har vært en del av hverdagen vår i en årrekke? Med sine om lag 230 frimerke- og seddelmotiver, er han kanskje den norske grafikeren som har de største opplagene og den videste utbredelsen av sine verk her til lands.
Sverre Morken er mest kjent for å ha hatt det kunstneriske ansvaret for utgave sju av norske kronesedler (1994-2020), med graverte portretter. I tillegg har han høstet internasjonal anerkjennelse som frimerkekunstner og regnes blant verdens fremste gravører. I de kretser er han A-kjendis. Han har mottatt hele 16 priser for sitt arbeid og er den mest premierte av Norges frimerkekunstnere.

Formatet på sedler og frimerker tilsier at det er miniatyrer som graveres, og dette håndverket har Morken praktisert på mesterlig vis i 45 år. Gravyren utføres i størrelse 1 : 1 i ei stålplate, under mikroskop og med sylskarpe stikler. I boka er arbeidet satt inn i en seddel- og frimerkehistorisk sammenheng. Sverre Morkens motivkrets innenfor denne spesielle formen for miniatyrkunst utgjør en visuell Norgeshistorie. Enkeltpersoner så vel som samfunnshendelser, industrihistorie, plante- og dyreliv, kulturhistorie, folkekunst, forskning og vitenskap er visualisert i miniformat på frimerkene.

Til toppen