Svik, gråsoner, overvåking og Stay Behind (Innbundet)

hemmelige tjenester under og etter andre verdenskrig

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 327
Forlag: Svein Sandnes bokforlag
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788292945810
Omtale Svik, gråsoner, overvåking og Stay Behind
"Svik, gråsoner, overvåking og Stay Behind" er historikeren Tore Prysers femte bok med fortellinger om mennesker under og etter den andre verdenskrig som ikke alltid like enkelt kan puttes i båser som "helter" eller "skurker". Han forteller blant annet om Harald Stene Dehlin som journalist i Vårt Land som i 1946 skrev om "en mystisk spionasjeorganisasjon". Først i 1978 ble Stay Behind-organisasjonen avdekket etter at det ble funnet et stort våpenlager hjemme hos skipsreder Hans Otto Meyer i Oslo.

Du kan også lese om etterettningsorganisasjonen Zero som eksisterte under okkupasjonen. Særlig de som politisk tilhørte høyresiden gikk etter krigen inn i Stay Behind. Det gjorde også Narvesen-direktør Jens Henrik Nordlie, som før krigen hadde vært medlem av NS.

Og du kan lese om jødefamilien Karpol med fem medlemmer i Sør-Fron som ble arrestert av lensmann Harald Hammer og sendt med Donau til Auschwitz 26. november 1942. Lensmannen fikk dom om å fratre stillingen etter okkupasjonen, men det var først og fremst fordi han hadde meldt seg inn i NS, ikke fordi han hadde sendt fem norske jøder i døden. Og blant mye annet skriver Tore Pryser også om troverdigheten til Gunnar Sønsteby som kilde.

Til toppen

Flere bøker av Tore Pryser: