Tause menn (Innbundet)

Scener fra den kalde krigen

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2009
Antall sider: 320
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202285555
Omtale Tause menn

Scener fra den kalde krigen

Frode Nielsen (f. 1963) er gravende journalist i NRK Brennpunkt. I sin nye bok viser han oss at den kalde krigen ikke er død.

"Tause menn - scener fra den kalde krigen" handler om at Norge ikke er så fredelig og uskyldig som man liker å tro. Den kalde krigen er nemlig ikke over. Dette er historien om den kalde krigen sett fra dem som opplevde den på nært hold, og ikke fra partikontorer eller Stortingets saler. De er ukjente, de er svoren til taushet, og felles for dem alle er at de har en helt annen opplevelse av den kalde krigen enn nordmenn flest. De var barn av den andre verdenskrig og ble kastet rett inn i en ny.  Boken dokumenterer at ting ikke alltid henger sammen slik man tror. At mennesker og organisasjoner vi stoler på har ukjente agendaer. At våre venner ikke alltid er våre venner. At usynlige krefter og spill har påvirket vårt samfunn og samfunnsutvikling helt fram til idag. Visste du at en ukjent mann på Bygdø var en av Sovjetunionens største spioner i USA gjennom tidene? At en helt annen enn Treholt skalv i buksene i møte med KGB? At en norsk topp-akademiker lot KGB tømme en hemmelig safe? At Haakon Lie hadde en hemmelig avtale med amerikanerne? At Norsk Folkehjelp var i CIAs søkelys og at en hemmelig etteretningsagent var redaktør i en norsk redaksjon?

Til toppen

Utdrag

Det er høst i Severomorsk, den forbudte by. Fra trærne langs paradegaten Uliza Safonova faller bronsjefarvede løv. En enslig Lada putrer forbi med en stripe av sort røyk etter seg. En høyreist russisk offiser haster oppover gaten, med en dokumentmappe under armen. En tropp marinegaster i fotside frakker og uttrykksløse ansikter marsjerer ned mot havnen. En ferm kvinne i boblejakke skraper skitten av gummistøvlene før hun går inn i slaktebutikken. Det er sent i september 2005, og den som tror den kalde krigen er helt over, tar skammelig feil. Det norske marinefartøyet KNM Narvik er på vei inn til den russiske nordflåtens hovedkvarter, og den hemmelige delen av velkomstkomiteen er samlet til møte. Russiske etterretningsoffiserer, kvinner og menn, får sine siste instrukser før nordmennene kommer.

Til toppen