Tredveårskrigen (Heftet)

en europeisk katastrofe 1618-1648

Forfatter:

Lars Nygaard (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 527
Forlag: Dreyers forlag
Språk: Bokmål
Originaltittel: Ett stort lidande har kommit över oss
Oversatt av: Nygaard, Lars
ISBN/EAN: 9788282655644
Omtale Tredveårskrigen
Tredveårskrigen (1618-1648) er en av de verste katastrofene i Europas historie. En ufattelig brutal krig som la store deler av kontinentet øde og forandret Europa for alltid.

Det begynte som en religiøs kon.ikt mellom keiseren i det katolske tysk-romerske riket under huset Habsburg og hans undersåtter i det protestantiske fyrstedømmet Böhmen, men utviklet seg snart til en maktkamp som involverte de .este land i Europa.

Dick Harrisons bok forteller om hvordan religion, maktkamper og ønske om økonomisk vinning ble vevet sammen i en morderisk dynamikk som ikke lot seg stoppe. Mellom 1618 og 1648 sank folketallet i Europa med 25 prosent. De sentrale aktørene som feltherrene Tilly og Wallenstein, keiser Ferdinand II, kardinal Richelieu og kong Gustav II Adolf er alle med. Alle de sentrale slagene og felttogene skildres. Samtidig får vi innblikk i hvordan leieknekten, presten, nonnen og skomakeren og alle de andre vanlige menneskene ble preget av krigen.

Tredveårskrigen var først og fremst en langvarig og blodig .nale på kon.iktene som hadde preget store deler av det europeiske kontinentet helt siden reformasjonen og huset Habsburgs klatring opp til maktens tinder. Krigen endte ved forhandlingsbordet i 1648. Freden i Westfalen var helt sentral for opprettelsen av den tidligmoderne statsmakten - forløperen for dagens moderne stater.

Til toppen

Andre utgaver

Tredveårskrigen
Bokmål Innbundet 2016