Undringens labyrinter (Heftet)

forelesninger over filosofiens historie

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2002
Antall sider: 580
Forlag: Universitetsforlaget
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788215003023
Omtale Undringens labyrinter
Trond Berg Eriksen har i en årrekke markert seg som vår fremste formidler av europeisk åndshistorie. I "Undringens labyrinter" gir han en enhetlig framstilling av filosofihistorien. Hovedvekten er lagt på grundige og lettfattelige analyser av de viktigste filosofers tankeunivers, samtidig som innsatsen til de enkelte tenkere settes inn i sin idéhistoriske sammenheng. Boken har en framstillingsform som gjør at alle med interesse for filosofi vil ha stort utbytte av å lese den.

Med referanse til sagnet om den greske helten Thesevs som, hjulpet av Ariadne, trenger inn i den labyrinten Daidalos bygde og dreper uhyret Minotaurus, skriver forfatteren i forordet: «Boken forsøker å lokke modige lesere inn i undringens labyrinter, ikke for å drepe og spise dem, men for å vise dem de kunstferdige irrgangene og forhåpentligvis å hjelpe dem velberget ut igjen. Min ambisjon er å tegne et klart bilde både av Minotaurus, som representerer alvoret, av Daidalos, som står for kunstferdigheten, og av Ariadne, som viser vei. For ingen labyrinter fortjener navnet om ikke alle tre skikkelser er til stede i dem. Den eneste jeg ikke kan tegne bildet av, er Thesevs. For han kan ikke være noen annen enn leseren selv.»

Trond Berg Eriksen (f. 1945) er professor i idéhistorie ved Universitetet i Oslo. Han har skrevet en rekke fagbøker, essaysamlinger og lærebøker. "Undringens labyrinter" finnes også i svensk utgave.

Til toppen

Flere bøker av Trond Berg Eriksen: