Vals med Bashir (Innbundet)

En krigshistorie fra Libanon

Forfatter:

Poul Henrik Poulsson (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2009
Antall sider: 128
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Waltz With Bashir: A Lebanon War Story
Oversatt av: Poulsson, Poul Henrik
ISBN/EAN: 9788202306649
Kategori: Tegneserier og grafiske romaner
Omtale Vals med Bashir

Krigens grusomhet

Ari Folman husker ikke hva som skjedde. Som 19-årig israelsk soldat var han vitne til at 2000 sivile palestinere ble ofre for en massakre. 20 år senere prøver han å gjenkalle det han har glemt. Her er hans selvbiografiske fortelling som tegneserie-bok.

15. september 1982 går israelske styrker inn i Vest-Beirut. Stridsvogner plasseres rundt de to gamle flyktningleirene Sabra og Shatila for å hindre palestinerne i å flykte. Deretter slipper ledelsen i den israelske hæren kristne libanesiske soldater - falangister - inn i leirene. Etter et par timer oppdager israelske soldater som er postert rundt leirene at en massakre pågår. De neste 40 timene forsøker soldatene fortvilet å gjøre sine overordnede oppmerksomme på at kvinner blir voldtatt og drept med kniv, at familier utryddes og at gravemaskiner forbereder massegraver. 19 år gamle Ari Folman er en av disse soldatene.

I mer enn 20 år husket ikke Folman noe av det som skjedde. Han bestemmer seg for å gjenskape de dramatiske begivenhetene. Gjennom å intervjue gamle venner, medsoldater, journalister og akademikere fylles bildet av hans tid som soldat under krigen i Libanon og ikke minst under massakrene i Sabra og Shatila.

Boka er basert på den prisbelønte animasjonsfilmen med samme navn.

Til toppen