En hjemløs ga ideen til de oransje skjerfene

En folkebevegelse blir til

 

Engasjementet rundt de oransje skjerfene til Kirkens Bymisjon har eksplodert over hele Norge de siste årene. Men opphavet til skjerfene er for mange fortsatt ukjent. Les mer om historien bak #ORANSJESKJERF

 

En hjemløs som frøs om natten har en helt sentral rolle i opphavet til Kirkens Bymisjons oransje skjerf. Hobbyklubben hang i 2010 ut ullplagg for å vise frem norske håndverkstradisjoner. De oppdaget at et ullplagg utenfor kontorbygget ble tatt ned og brukt i løpet av natten og hengt opp igjen grytidlig om morgenen. Det viste seg å være en hjemløs som brukte det til å varme seg gjennom natten.

 

2011

Kirkens Bymisjon henger sammen med Hobbyklubben opp 100 hjemmestrikkede oransje skjerf på lyktestolper og statuer langs Karl Johans gate for å spre varme før

jul.På skjerfene står det «Til en som fryser, fra Kirkens Bymisjon». I tillegg til å være en gave til noen som fryser, skal skjerfene minne om at det lever mange mennesker i byen som ikke gleder seg til jul.

 

2012

Kirkens Bymisjon mottar plutselig poser med oransje skjerf i posten, i tillegg til skjerf som strikkes av Kirkens Bymisjons frivillige, ansatte, gjester og brukere. 300 hjemmestrikkede oransje skjerf henges på lyktestolper og statuer i Karl Johans gate før jul. En folkebevegelse er skapt.

 

2013

Oransje skjerf begynner å strømme inn lenge før jul - og engasjementet sprer seg til flere byer. Frivillige og ansatte henger opp 750 hjemmestrikkede oransje skjerf i Oslo, Trondheim, Bergen, Stavanger og Tønsberg før jul.

 

2014:

Flere bedrifter blir med på strikkedugnaden. 1600 hjemmestrikkede oransje skjerf henges til sammen opp før jul – nå i alle landets største byer. I tillegg til å være en gave til noen som fryser, begynner flere å bære skjerfet i solidaritet med mennesker som fryser og som gruer seg til jul.

 

2015:

Det henges opp 3000 hjemmestrikkede oransje skjerf på lyktestolper og statuer i byer over hele Norge. Det oransje skjerfet omtales oftere og oftere som et symbol på ønsket om et varmt og inkluderende samfunn.

 

2016:

Kirkens Bymisjon går aktivt ut med oppfordring om å strikke «Norges varmeste skjerf». Skjerfene skal tas i bruk av mennesker i byen som fryser, og mennesker som vil vise solidaritet og sitt ønsket om et varmt og inkluderende samfunn. Over 10.000 hjemmestrikkede oransje skjerf henges opp og deles ut i byer over hele Norge før jul. Aksjonsdagen blir omtalt som «Årets varmeste dag

 

2017:

Utrolige 15.000 unike og hjemmestrikkede oransje skjerf henges opp og deles ut i byer over hele Norge før jul, for et varmere og mer inkluderende samfunn. Aksjonsdagen blir «Årets varmestedag». Det oransje skjerfet omtale ssom et symbol på ønsket om et varmt og inkluderende samfunn.

 

Bli med i 2018!