I sin nye bok viser Søstrene Heidi Eikeland og Mette Hovden hvordan du bruker kontstrikken enten i hele plagget eller bare på enkelte partier, for eksempel som rundfelt bærestykke på kofte, og på mansjettene på votter og vanter. Det er gøy å se hvor forskjellig det blir om du strikker ensfarget eller med flere farger. Alle oppskriftene i boka er strikket i kjente garnkvaliteter fra norske produsenter. Hvorfor akkurat kontstrikk? Vi har hørt med søstrene.

Hvorfor lage en bok om kontstrikk?

Fordi det finnes få oppskrifter, fordi det er en gammel teknikk som er i ferd med å bli glemt og ikke minst fordi det er utrolig morsomt å strikke kontstrikk. Skal kunnskapen overleve, må strikkeverdenen ha oppskrifter å strikke etter. På kurs får man gjerne teste teknikken ved å strikke en prøvelapp, men skikkelig gøy blir det først når man kan strikke plagg til bruk.

 

Hva er det som er så interessant med kontstrikk?

Når og hvor kontstrikken oppstod er det ingen sikre kilder som gir svar på. Men det vi vet er at teknikken trolig er gammel. Det finnes flere teorier om hvordan den kom til Norge, den sterkeste teorien er at kunnskapen kom med finnene til Finnskogen. Finnene som innvandret fra Savolax kom til Norge på 15–1600 tallet, hadde med sine særegne skikker og kunnskaper, blant annet kunsten å flette neverkonter. Kontstrikk minner veldig om flettet never, og navnet kontstrikk kommer antakelig fra neverkontene. På svensk heter faktisk teknikken näverstickning.

 

Er du medlem i hobbyklubben får du denne boken tilsendt som hovedbok i starten av oktober, ellers kan du kjøpe den under.