Gresskar er en av grønnsakene i sesong akkurat nå på høsten, og det er jo så godt og gir en vakker farge!  Prøv deg på denne oppskriften som attpåtil er vegansk.

Oppskriften fra boka Grønn mat fra River cottage er Hugh Fearnley-Whittingstalls versjon av den chilenske squash- og bønnegryten. Den er herlig mettende og varmende, og som så mange slike retter smaker den enda bedre hvis den får hvile kaldt i et døgn før den varmes opp på nytt.

INGREDIENSER:

 

2 ss rapsolje eller olivenolje

1 middels stor løk, hakket

2 hvitløkfedd, finhakket

1 ts paprikapulver, helst røkt en neve oregano eller merian, hakket

100 g små, tørkede bønner,  f.eks. pinto, cannellini eller andre hvite bønner, bløtlagt natten over i kaldt vann eller 400 g hermetiske bønner, avrent og skylt

1 liter grønnsakbuljong

1 laurbærblad

750 g gresskar, skrelt, uten frø, i 2 cm store biter

200 g aspargesbønner, renskåret, i 2 cm biter

korn fra 2 maiskolber

havsalt og nykvernet svart pepper

 

HVORDAN:

Varm oljen i en stor kjele eller gryte over middels varme. Ha i løk og hvitløk, og la det surre i ca. 10 minutter. Ha i paprikapulver og 1 ss av oreganoen. La det surre i 1 minutt til.

Hvis du bruker tørkede bønner, lar du dem renne av etter bløtlegging. Ha dem i kjelen sammen med buljong og laurbærblad. Kok opp, demp varmen, og la det småkoke i ca. 45 minutter, til bønnene er helt møre (tørkede bønner varierer, noen trenger å kokes i over 1 time).  Ha i squash eller gresskar, rør godt, og la det småkoke i 10–15 minutter, til det er mørt. Ha så i aspargesbønner og maiskorn, og la det småkoke i ytterligere 5 minutter.

Hvis vi bruker hermetiske bønner, kan du ha i de avrente, skylte bønnene, squash eller gresskar, laurbærblad og buljong samtidig, og la det småkoke til squashen/gresskaret er mør(t), i 10–15 minutter. Ha så i aspargesbønner og maiskorn, og la det småkoke i ytterligere  5 minutter.

Smak godt til – jeg bruker omtrent 1 ts salt og massevis med pepper. Rør inn resten av oreganoen, og la suppen hvile i et par minutter før servering.