Dette er et saftig brød som bare blir bedre og bedre. Pakk brødet inn i et håndkle og la skorpen bli hard.

2 brød

 

TIL SKÅLDING

Skålding gir saftig brød og ekstra holdbarhet. Hell kokende vann over mel- og frøblandingen, og dekk bollen godt med plastfolie. La dette svelle i noen timer, gjerne natten over.

1,5 dl sammalt rug

1 dl helkorn

1 dl linfrø

0,5 dl sesamfrø

1 dl solsikkekjerner

1 ss salt

4 dl kokende vann

 

Øvrige ingredienser:

35 gr gjær

4 dl vann

1,5 dl tranebær

1 dl aprikoser, oppklipt i små biter

1 dl hasselnøtter

6 dl sammalt hvete

6 dl hvetemel

 

Rør gjæren ut i romtemperert vann. Rør inn blandingen som er skåldet, sammen med resten av ingridiensene. Arbeid alt godt sammen til en jevn deig. Del deigen i to på et melet bakebord, og trykk ut hver deig til flate kaker, ca 25 x 25 cm. Rull godt og fast samme til 2 avlange brød, og legg brødene med skjøten ned i godt smurte brødformer. la brødene etterheve under plast i ca 1 time.

Varm ovnen til 175 grader. Stek brødene på rist i nederste rille i ovnen i 55 minutter.

Pensle brødene med kaffe med det samme du tar de ut av ovnen, det gr brødene en fin farge. Ta brødene ut av formene, og avkjøl på rist.