Deilig brød til førjulsfrokosten

Miriams frøbrød med tørket frukt

Dette er et saftig brød som bare blir bedre og bedre. Pakk brødet inn i et håndkle og la skorpen bli hard.

2 brød

 

TIL SKÅLDING

Skålding gir saftig brød og ekstra holdbarhet. Hell kokende vann over mel- og frøblandingen, og dekk bollen godt med plastfolie. La dette svelle i noen timer, gjerne natten over.

1,5 dl sammalt rug

1 dl helkorn

1 dl linfrø

0,5 dl sesamfrø

1 dl solsikkekjerner

1 ss salt

4 dl kokende vann

 

Øvrige ingredienser:

35 gr gjær

4 dl vann

1,5 dl tranebær

1 dl aprikoser, oppklipt i små biter

1 dl hasselnøtter

6 dl sammalt hvete

6 dl hvetemel

 

Rør gjæren ut i romtemperert vann. Rør inn blandingen som er skåldet, sammen med resten av ingridiensene. Arbeid alt godt sammen til en jevn deig. Del deigen i to på et melet bakebord, og trykk ut hver deig til flate kaker, ca 25 x 25 cm. Rull godt og fast samme til 2 avlange brød, og legg brødene med skjøten ned i godt smurte brødformer. la brødene etterheve under plast i ca 1 time.

Varm ovnen til 175 grader. Stek brødene på rist i nederste rille i ovnen i 55 minutter.

Pensle brødene med kaffe med det samme du tar de ut av ovnen, det gr brødene en fin farge. Ta brødene ut av formene, og avkjøl på rist.

 

Førjulstid og tradisjoner!

Førjulstid

og

Du finner mange tips til julegaver; noen som varmer, noen spiselige og andre koselige gaver som er morsomme å lage og hyggelige å få. Miriam og Tone er opptatt av at julens tradisjoner skal tas vare på og at det er fint å få nye tilskudd og ideer.


Det er stor variasjon i materialer og teknikker som: strikking, hekling, toving, søm, papirhobby, og enkelt trearbeid. Forfatterne deler raust av sine ideer og oppskrifter på blant annet juletrepynt, kranser, bordpynt, pledd og puter, vesker, pepperkakehus, venninnegaver og småprosjekter som egner seg for juleverksted med venner og familie. Og selvsagt:Deilig julebakst og varme drikker hører også med i den lune førsjulstiden.