I Fedon Lindbergs kokebok "Helt Gresk" får du mange deilige oppskrifter som virkelig gir følelse av vår og sommer. Nest etter fetaost og moussaka må dette være den mest kjente greske retten. Enkelt og uhøytidelig, men du verden så godt! At det er sunt på toppen, er vel ingen ulempe?

Tzatziki

Yoghurtdip med hvitløk og agurk

Det aller viktigste her er å bruke riktig yoghurt og sørge for å presse ut så mye som mulig av saften fra agurkene. Hvitløksmaken utvikles over tid, og jo lenger tzatzikien står, desto sterkere blir den. Bruk tykk, gresk yoghurt hvis du får tak i det. Du kan også blande like mengder kesam 1 % og 8 %, det er en fin erstatning for gresk yoghurt.

 

4–6 porsjoner

5 dl (1 stort beger) yoghurt naturell

½ slangeagurk, grovt revet

2–3 hvitløkfedd, skrelt og presset

¼ ts salt

1 ss extra virgin olivenolje

1–2 ts hvitvinseddik

1 knivsodd fruktose

1 ts kaldpresset linfrøolje (ekstra omega 3 – kan sløyfes)

2 ss finhakket mynte (kan sløyfes)

 

Tzatziki på 1-2-3

  1. La yoghurten renne godt av i et kaffefilter i noen timer. (Væsken kan brukes i brøddeig.) Du kan også bruke en blanding av like mengder kesam 1 % og 8 % i stedet for avsilt yoghurt.
  2. Skrell agurken, riv den grovt og press så mye væske som mulig ut av den. Bland den i yoghurten.
  3. Smak til med hvitløk, salt, olivenolje, eddik, fruktose, linfrøolje og eventuelt mynte. La gjerne tzatzikien stå kjøleskapet i ett døgn for å la smakene modnes.

 

Tips: Tzatziki passer godt sammen med pannestekt ost, tirí saganáki (se side 50), gresk salat (se side 81) og greske kjøttkaker (se side 138). Andre gode kombinasjoner medtzatziki er moste, grillede paprikaer med fetaost og brød.