Berlins siste soldat (Innbundet)

Forfatter:

Legg i ønskeliste

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2010
Antall sider: 289
Forlag: Vega forlag
Språk: Bokmål
Originaltittel: Totentanz Berlin
Oversatt av: Ødegaard, Roger
ISBN/EAN: 9788282111324
Kategori: Historie
Omtale Berlins siste soldat

Sterk øyenvitneskildring fra Berlins fall i 1945

Dette er en levende beskrivelse av 17 år gamle Helmut Altners opplevelser under Det tredje rikes siste desperate uker i Berlin. Den unge soldaten var på opplæring rett bak frontlinjen øst for byen, og havnet midt i sovjeternes fremrykning over elven Oder. I det voldsomme angrepet klarte han å trekke seg tilbake, for deretter å delta i kampene om forstaden Spandau. Der endte han opp som en av kun to overlevende fra sitt kompani, som besto av syttenåringer. Senere kjempet han i kampene i U-Bahntunnelene og i slaget om idrettsanlegget Reichssportfeld. Den morgenen byen kapitulerte var han med i utbruddet vestover, som utviklet seg til et blodbad både for soldater og sivile. Han var selv såret da han ble tatt til fange ved Brandenburg 3. mai 1945.
Helmut Altners detaljerte beskrivelser gjør det mulig å følge hans opplevelser den dag i dag. Boken er basert på notater han gjorde i en dagbok som overlevde atten måneder i sovjeternes varetekt. Den ble første gang utgitt i Offenbach våren 1948, etter å ha blitt klarert med USAs militære styresmakter. Den unge soldatens grufulle skildringer utgjør et dramatisk vitnesbyrd om Tysklands skjebne i den andre verdenskrig.

Til toppen

Andre utgaver

Berlins siste soldat
Bokmål Heftet 2011
Berlins siste soldat
Bokmål Heftet 2012
Utdrag

Utdrag fra boken:

Det er ruiner overalt. Menneskestrømmen har avtatt. Nå står de i dekning bak veisperringen, og bare en og annen soldat, kvinne og sivil kommer seg gjennom langsmed bygningene. Andre har bare satt seg ned blant bygningsrestene for å hvile. Jeg har tatt på meg hjelmen og tar et overblikk over gata, lytter til lydene fra kampene som foregår. Bygningene ser nesten ut som om de har blitt sagd over, stort sett i første etasje. Kjellerne har kollapset, og midt blant ødelagt murverk kjemper folk seg fram mot oss, gjennom ruiner og gater, med bare ett mål for øyet, ett håp: å komme seg vestover til Wencks armé, vekk fra restene av Berlin, denne enorme gravplassen. Alle løper, spurter gjennom kuleregnet. Dødsdansen har begynt, og mannen med ljåen meier sine ofre ned for fote blant rekkene med kvinner, barn og soldater.

Til toppen