"En av oss" (Innbundet)

Norske frontkjempere i krig og fred

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2010
Antall sider: 392
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202291815
Omtale "En av oss"

Ny bok om frontkjemperne

I det norske rettsoppgjøret etter andre verdenskrig ble begrepet frontkjemper synonymt med en som lot seg verve til tysk krigstjeneste og tjenestegjorde i Waffen SS. I 1941 -1945 deltok de i krigen der den raste hardest på ulike frontavsnitt på Østfronten.

Vegard Sæthers nye bok om frontkjemperne baserer seg på han doktoravhandling og følger et utvalg mennesker som opplevde krigen og dens virkninger. Hva førte dem til Østfronten? Hvor godt forberedt var de på det som møtte dem der? Frontkjemperne måtte innordne seg et knallhardt tysk militærvesen som gjennom militær oppfostring og rasemessig indoktrinering formet dem i sitt bilde. De ble elitesoldater, perfeksjonert til krigføring. I felten var de øyenvitner til dødsfall, opplevde egen og andres lemlestelse, og deltok selv i handlinger som innebar å ta andres liv.

1945 representerte nederlaget, med tap av tro, håp og ideologi. Rettsoppgjøret endte med lange fengselsstraffer for de fleste, og begrepet landssviker festet seg på gruppen. Frihetstap, sosial skam, emigrasjon er noen stikkord for det frontkjemperne måtte forholde seg til når livet skulle gå videre etter 1945. Her spilte formelle og uformelle nettverk en viktig rolle for mange. Boken belyser oppbyggingen og driften av veteranforeninger i et historisk perspektiv som strekker seg fra begynnelsen av 1950-årene og fram til i dag.

Vegard Sæthers viktigste kilder er samtaler og dybdeintervjuer med 49 tidligere frontkjempere, noe som er med på å gjøre denne boken til et sterkt personlig dokument. Øvrige kilder omfatter samtidige beretninger, dagboknotater og fotografier i tillegg til intervjuer av frontsøstre og frontkjempernes nære pårørende. Boken er illustrert med et variert utvalg fotografier, kart og andre dokumenter.

Til toppen

Andre utgaver

En av oss
Bokmål Heftet 2011
En av oss
Bokmål Ebok 2013
En av oss - Norske frontkjempere i krig og fred
Bokmål Nedlastbar lydbok 2017

Flere bøker av Vegard Sæther:

Utdrag

Divisjon Wiking rykket framover, og det gikk raskt. Faktisk gikk hele den tyske offensiven på skinner. Den tyske generalstaben mente Den røde armé ville være nedkjempet i løpet av kort tid. Optimismen hadde også spredt seg til fotfolket. ”Det går nå rykter at vi skal tilbake til rike igjen,”  skrev Trygve i begynnelsen av august. Han trodde det ville bli åpnet ”for orlaub (ferie) etter feltoget”. Optimismen var i så fall sammenfallende med holdningen til mange på denne tiden. Vi håper ”dere snart er ferdige med kampene,”  noterte for eksempel en optimistisk brevsender fra Norge. De sovjetiske styrkene var på vikende front, og Hitlers soldater ble møtt som befriere av de sivile ukrainerne. Til tross for høyt tempo og raske forflytninger gjorde flere av de norske soldatene observasjoner som festet seg:
”Jeg husker alle de lave, fattige husene, alle nesten i den samme fæle, lyseblå fargen. Av hyggelige ting i all dritten, var de russiske matkaene, kledd helt i sort, som stod langs veikanten og gav oss blomster, og små krukker med honning,” skrev Arne. Dette var en observasjon flere av soldatene hadde. I flere landsbyer så Ørnulf at beboerne hadde konstruert inngangsportaler som på tysk forkynte ”Willkommen”. En annen måte å ønske velkommen på fikk han ”av piker i nasjonaldrakter som byr oss på brød og salt”,  skrev han. Flere norske frontkjempere opplevde at de ble møtt som befriere og tatt godt hånd om av den ukrainske sivilbefolkningen. Dette hadde blant annet bakgrunn i de prøvelser Stalin hadde utsatt den ukrainske sivilbefolkningen for tidligere.

Til toppen