Fotball-VM sett fra sofaen (Innbundet)

Forfatter:

Legg i ønskeliste

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 304
Forlag: Cappelen Damm AS
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788282880619
Kategori: Lek og spill
Omtale: Fotball-VM sett fra sofaen
Idet fotball-VM sparkes i gang i São Paulo, sitter forfatter Frank Lande nettopp foran et TV-apparat hjemme i Hammerfest, med en laptop på det ene kneet og en 3-årig sønn på det andre. Ved hjelp av fjernkontrollen og mobilen skal han - bosatt så langt nord på kloden som overhodet mulig, hvis man fortsatt skal ha et lokalt fotballag å heie på - forsøke å koble seg på en verdensbegivenhet.

I de fire ukene mesterskapet varer, ser Lande fotball sammen med ordføreren i Hammerfest, som har møtt Pelé; han er nær ved å gjøre storeslem i en sjakkturnering på det lokale kjøpesenteret, men blir lammet av nervøsitet i finalen; han oppsøker fastlegen sin, som tror Lande har diabetes; han besøker to iranere som har måttet flykte til Norge, bare for å se Messi score vinnermålet mot Iran i det 91. minutt; han blir kurset i stressmestring av Strømsgodsets mentale trener; han søker råd om fotballbok-skriving fra de aldrende pionerene Solstad og Michelet; han setter i gang en språkvitenskapelig utredning av fotballkommentatorenes setningsmelodi; han hører en kamp på radio sammen med en blind, og ser en kamp uten lyd sammen med en døv; han analyserer Suárez' skulderbitt i lys av en sosiologisk artikkel om baksnakking - alt dette mens grøtmåltider, fjellturer, sønnens pottetrening og konas ferieplanlegging til stadighet trekker ham bort fra TV-skjermen.

Fotball-VM sett fra sofaen er en alternativ VM-reportasje, et studium i TV-tittingens natur og et portrett av det flerkulturelle fellesskapet i verdens nordligste by. Dette er VM-boka for den halvengasjerte, utålmodige og lettdistraherte fotballtilskueren - hun som ser VM «med den kjølige distansen til en bioingeniør som studerer avføring på jakt etter patogener».

Til toppen