Hva er rett (Heftet)

Serie: Hva er 37

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2011
Antall sider: 149
Forlag: Universitetsforlaget
Språk: Bokmål
Serie: Hva er
Serienummer: 37
ISBN/EAN: 9788215017273
Omtale Hva er rett
«hva er RETT» drøfter hvordan retten får sin autoritet, forholdet mellom juss og politikk og juristenes særlige ansvar som hevet over retten. Forfatteren konkluderer med at det er viktig å utvikle juristene som rettens tjenere på en måte som gir dem individuell og sosial kraft. Kraft til å stå imot de sterke kreftene som trer inn og krever konformitet når staten føler seg truet og går til angrep på viktige verdier.
Dette er en viktig bok som tegner bildet av alle rettens aspekter og som viser at hva som er rett blant annet blir bestemt gjennom juristenes utøvelse av den. Den vektlegger juristenes rolle og samfunnsansvar.

I juni 2018 ble det avslørt fusk i opplegget til «The Stanford Prison Experiment», som omtales i boken på s. 113¿114 og s. 120 - 121. Hadde jeg kjent til dette, ville jeg aldri ha tatt med dette eksempelet eller vist til de konklusjoner Philip Zimbardo, som var ansvarlig for prosjektet, trekker fra det. De generelle poengene støttes likevel av ikke minst mange historiske erfaringer, selv om det kan gis alternative tolkninger av disse. Men når den klare støtten fra eksperimentell forskning svikter, kan det være grunn til å tenke gjennom spørsmålene på nytt: Er det ondskap som driver mennesker til onde handlinger, eller er det situasjonen?

«Sett fra en jusstudents perspektiv, der den fremtidige juristtilværelsen kan komme i skyggen av pensumbøker og livet på lesesalen, er boken et friskt avbrekk.»
Katrine Richter Winsnes i Stud.Jur 1/2011

«Gravers bok er et viktig innspill i sentrale debatter omkring juristrollen. Han har et usedvanlig godt poeng når han hevder at "retten blir hva juristene gjør den til".»
Espen Schaanning i Apollon 2/2011

«Her er altså tale om en letlæst bog om jurister og ret, som kan anbefales alle med en interesse for at forstå juristers rolle i nutidens samfund. Og bogen lever efter min opfattelse godt op til den målsætning for bøgerne i denne serie, der handler om at give den viderekomne læser nye perspektiver på emnet.»
Jørgen Dalberg Larsen i Tidsskrift for Rettsvitenskap 05/2011.

Til toppen

Andre utgaver

Hva er rett
Bokmål Heftet 2022
Hva er rett
Bokmål Ebok 2022
Hva er rett
Bokmål Ebok 2022

Flere bøker av Hans Petter Graver:

Bøker i serien