I grenseland (Innbundet)

fra en psykiaters liv

Forfatter:

og

Forfatter: og
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2001
Antall sider: 368
Forlag: Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788251773973
Omtale I grenseland

En vandring gjennom historien til den norske psykiatrien i de siste 50 år og gjennom Nils Retterstøls eget liv. Retterstøl er vårt lands fremste ekspert på selvmord og sinnslidelser med vrangforestillinger.

I hele etterkrigstiden har Nils Retterstøl satt sitt preg på utviklingen av psykiatrien i Norge. Han har arbeidet aktivt for å bryte ned de tabuforestillingene som knytter seg til psykiatriske lidelser, som kan ramme alle. Han er også vårt lands fremste ekspert på selvmord og sinnslidelser med vrangforestillinger, og har betydelige forskningsarbeider bak seg av internasjonalt format.

Det er typisk for Nils Retterstøl at han har tilegnet denne boka til sine pasienter. Han forteller om hvorledes forholdene var for de sinnslidende ved norske sykehus for 50 år siden, om hvorledes nye medisiner og andre behandlingsmetoder gjorde pasientenes liv mye bedre, men også om hvorledes "narkotikaeksplosjonen" skapte store utfordringer for psykiatrien.

Denne memoarboka er like mye en vandring gjennom historien til den norske psykiatrien i de siste 50 år som gjennom Nils Retterstøls eget liv. For ham har privatlivet og det faglige alltid gått hånd i hånd.

Boka inneholder også en komplett oversikt over Retterstøls vitenskapelige og populærvitenskapelige arbeider.

Til toppen

Om forfatter Jørn-Kr. Jørgensen

Nils Retterstøl var ferdig utdannet som lege i 1950. Sin doktorgrad tok han i 1966 om paranoide psykoser og ble året etter knyttet til Universitetets psykiatriske klinikk i Oslo som assisterende overlege og dosent. Fra 1969 til 1973 var han professor ved Universitetet i Bergen og overlege og direktør ved Neevengården Sykehus. Fra 1973 til 1994 var han professor i psykiatri ved Universitetet i Oslo og overlege ved Gaustad Sykehus. I årene 1973 til 1981 var han også sykehusets direktør. Han ble professor emeritus i 1994.

Retterstøl har skrevet og redigert ca. 50 bøker. Dessuten har han bidratt med svært mange fagartikler til både norske og internasjonale medisinske tidsskrifter. Han innehar blant annet Kommandørkorset av St. Olavs Orden. Nils Retterstøl er medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi.Jørn-Kr. Jørgensen er journalist og har virket som skrivende i både USA og Sri Lanka foruten i Norge, hvor han har vært tilsatt i både dags- og ukepressen. Siden 1982 har han vært knyttet til Oslo politidistrikt som rådgiver innen informasjon og samfunns-kontakt. Jørgensen har tidligere skrevet bøker om både sirkus, jøder og 2. verdenskrig, skjønnlitterært om en politimanns opplevelser under krigen og om Sri Lanka. Han har redigert to bind av bokverket Kriminalitet i Norge. Jørgensen har også skrevet et 50-talls biografiske artikler til Norsk Biografisk Leksikon.

Til toppen