Mafiaen i krig (Innbundet)

Forfatter:

Thomas Tønnesen (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2008
Antall sider: 358
Forlag: Vega forl.
Språk: Bokmål
Originaltittel: The mafia at war
Oversatt av: Tønnesen, Thomas
ISBN/EAN: 9788282110440
Omtale Mafiaen i krig

Den sanne historien om de alliertes pakt med mafiaen under andre verdenskrig.

Mafiaen er den mektigste kriminelle organisasjonen i verden. Denne nye boken forteller den fengslende historien om hvordan Mussolini nesten greide å knuse mafiaen på Sicilia – noe som førte til at en rekke mafiosi utvandret til USA, hvor mafiaen vokste seg sterkere enn noen gang – og om hvordan de amerikanske myndighetene inngikk en hemmelig avtale med mafiaen, og hvordan blodige opptøyer på Sicilia holdt på å forvandle øya til en selvstendig mafia-fristat.

Mafiaen i krig er basert på skildringer fra øyenvitner, rapporter fra samtiden og frigitte etterretningsdokumenter – noen av dem har aldri vært publisert tidligere – og redegjør for forholdet mellom mafiaen og de alliertes etterretningsorganisasjoner, inkludert US Naval Intelligence, OSS, CIC og MI6. Et oppsiktsvekkende hemmelig dokument fra krigen avslører at general Eisenhower var klar for å bevæpne mafiaen under den allierte invasjonen av Sicilia i 1943, og viser hvordan britene på samme måte heller ikke hadde betenkeligheter med å samarbeide med topprankede mafiosi under beleiringen av den italienske øya.

For aller første gang avsløres de ekstraordinære hemmelighetene som ligger bak dette helt spesielle samarbeidet. Boken bidrar med kunnskap som setter historien om andre verdenskrig i et nytt lys, og viser samtidig hvordan mafiaen har kommet til å dominere den globale krimscenen.

Mafiaen i krig er et dramatisk og provoserende stykke lesning. Boka viser hvordan den kriminelle organisasjonen på briljant og kynisk vis utnyttet krigens realiteter til å øke sin formue og dominere den globale krimscenen.

Gjennom øyenvitneskildringer og frigitt, tidligere hemmeligstemplet etterretningsmateriale følger Tim Newark sporene etter forholdet mellom mafiaen, Hitler og Mussolini, og forteller den oppsiktvekkende historien om samarbeidet mellom mafiaen og de allierte under andre verdenskrig. Flere av funnene han gjør er oppsiktsvekkende. Boka viser hvordan jødiske gangstere sloss mot nazister i New Yorks gater, hvordan mafiasjefene diskuterte attentatplaner mot ledende nazister – inkludert Hitler, hvordan britiske «bobbies» patruljerte de farlige gatene i Palermo, og hvordan mafiastøttede bandittgjenger førte en geriljakrig for et selvstendig Sicilia. Og den avslører at general Eisenhower var villig til å bevæpne mafiaen for å bidra i kampene under den allierte invasjonen av Sicilia.

«Like spennende som en thriller – Gudfaren møter Band of Brothers.»
Andrew Roberts

«Tim Newarks beundringsverdige bok er troverdig og alt annet enn sensasjonalisme.»
John Dickie, forfatter av Cosa Nostra

«En oppslukende og godt dokumentert skildring som ikke bare stiller mafiaen, de alliertes etterretningsorganisasjoner og arbeidet til de militære myndighetene i et nytt lys, men stikker også hull på en og annen myte på veien.»
Charles Messenger, redaktør Readers's Guide to Military History

«En fascinerende bok som har pageturner-egenskapen til en god thriller, og som viser hvilke kompromisser de allierte var villige til å inngå i bestrebelsene på å oppnå en seier.»
James Holland, forfatter av Fortress of Malta og Together We Stand

«Tim Newark har skrevet en spennende bok om tre av de ondeste organisasjonene i verden på begynnelsen av 1900-tallet. Dette er obligatorisk lesning for alle som søker innsikt i denne perioden og de bevegelsene som dominerte den og hele verden.»
Richard Hammer, forfatter av The Last Testament of Lucky LucianoTim Newark er redaktør i Military Illustrated – det ledende britiske militærhistoriske magasinet. Han har forfattet en rekke bøker, deriblant The Barbarians, War in Britain, Where They Fell, Turning the Tide of War og Camouflage. Han har også vært manusforfatter og historisk konsulent for dokumentarserier om andre verdenskrig på BBC. 

bøker, deriblant The Barbarians, War in Britain, Where They Fell, Turning the Tide of War og Camouflage. Han har også vært manusforfatter og historisk konsulent for dokumentarserier om andre verdenskrig på BBC. Tim bor i London.

Til toppen

Andre utgaver

Mafiaen i krig
Bokmål Heftet 2009
Utdrag

"Luciano var 30 år, lutrygget og med et langt knivarr over venstre kinn, som var med på å gi ham et litt ondt utseende. Han var født på Sicilia, men vokste opp på Lower East Side i New York – en smeltedigel av immigranter fra hele verden. Luciano startet sin kriminelle løpebane allerede som barn, ved å true sine jevnaldrende for penger. De tøffeste gutta i gata var jøder, dem ble han god venn med – noen av dem skulle forbli sentrale kriminelle samarbeidspartnere av ham i voksen alder, deriblant Meyer Lansky og Bugsy Siegel. Luciano hadde adoptert en typisk New York-innstilling til kriminalitet: han jobbet med hvem som helst som fikk jobben utført. Han brydde seg ikke om hvor folk kom fra."

Til toppen