Mennesket i sorteringssamfunnet (Heftet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2011
Antall sider: 126
Forlag: Arneberg Forlag
Språk: Nynorsk
ISBN/EAN: 9788282200479
Omtale Mennesket i sorteringssamfunnet

Dette er en sivilisasjonskritisk bok, som handler om et samfunn der menneskene sorteres etter hvor verdifulle de er.

Det dreier seg, enkelt sagt, om hvem av oss som har livets rett ut fra en vurdering av genetisk arv, medfødt sykdom eller funksjonsdyktighet i forhold til det friske og effektive samfunnsmennesket. Er vi i ferd med å skape et slikt sorteringssamfunn, som er fundamentalt forskjellig fra et samfunnsom bygger på erkjennelsen av alle menneskers likeverd?

Boken er redigert av forfatteren Knut Ødegård, og den inneholder bidrag av barnelege og professor Ola Didrik Saugstad, professor i medisinsk etikk Jan Helge Solbakk, skuespiller Marte Wexelsen Goksøyr og forfatteren Thorvald Steen, Peter Normann Waage og Knut Ødegård.

Marte Wexelsen Goksøyr, som ble født med Downs syndrom, har satt som overskrift på sin artikkel: "Vi er utrydningstruet!" Thorvald Steen skriver at "Fostre med samme diagnose som gutten i "Vekten av snøkrystaller", og jeg selv, kan i dag, etter loven, elimineres og sorteres vekk."

Boken inngår i Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiets serie "Akademiets småskrifter" og knytter seg idémessig til nobelprisvinneren Bjørnsons livslage engasjement for forfulgte og undertrykte folkegrupper og individer.

Til toppen

Flere bøker av Knut Ødegård: