Mysteriet mamma (Heftet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 281
Forlag: Oktober
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788249513963
Omtale Mysteriet mamma
"Det er noe med fargene i det bildet, det oransje søttitallstapetet, de matchende vinrøde blusene våre. Vi omfavner hverandre, armen min rundt nakken hennes. Øynene hennes, gjennom brilleglassene. Uten frykt, bare frydefulle. Og smilet. Det er ikke til fotografen, selv om hun ser rett inn i kameraet. Nei, det lattermilde smilet er til meg, den eneste ungen hennes, et enebarn som forguder alenemoren sin, som presser leppene mot kinnet hennes, med lukkede øyne, mens jeg sannsynligvis lager en høy koselyd.
Mmmamma'n min.

Det bildet er oss, alt vi hadde sammen, fanget i én eksponering. Det virker umulig å forestille seg at disse to menneskene ikke skulle være lykkelige for alltid."

Dette er fortellingen om Mia. En glad dame som brått og uforklarlig ble psykisk syk da hun var midt i livet. Hun begikk selvmord da Trude var 15 år. Nå er Trude voksen, og hun er mamma selv. Hun forsto ikke hva som skjedde med moren sin den gangen. Kan hun forstå mer nå?

"Mysteriet mamma" er en datters kjærlighetserklæring til en mor som ikke klarte å leve. Det er en historie om avmakt og håp, sorg og overlevelse. Og om frykten for å våkne en morgen og være en annen enn da man sovnet kvelden før.

NOMINERT TIL BRAGEPRISEN 2013

Til toppen

Mysteriet mamma engasjerer, interesserer og relaterer til leseren
Kaja Schau Knatten, Romerikes Blad

Andre utgaver

Mysteriet mamma
Bokmål Ebok 2013
Anmeldelser Mysteriet mamma

"En poetisk dokumentar om oppvekst, morskjærlighet og psykisk sykdom. Boken trekker umiddelbart leseren til seg ... Mysteriet mamma vil raskt bli stående som et kroneksempel på hvordan skjønnlitterære grep kan gi sakprosatekster et løft ... Genreblandingen er perfekt for Mysteriet mamma, og gir teksten fylde og glød ... Mysteriet mamma er ikke skrevet som et rent subjektivt prosjekt, den strekker seg mot andre mennesker, som forfatterens egne barn og lesere som er rammet av selvmord. Den vil ha en ekstra dimensjon for dem som er personlig berørt, men Mysteriet mamma passer for alle som vil lese sterk og spesiell litteratur."
Ingunn Økland, Aftenposten

"boka handler om langt mer enn fraværet av kjærlighet. Det handler også om å gjenfinne kjærligheten til moren. Lorentzens framstilling av de elleve åra fra foreldrenes skilsmisse til morens sammenbrudd, gir også en inngang til å forstå hverdagslykke, en forståelse som står i kraftig motsats til morens reise inn i mørkets hjerte"
Bjørnar Olsen, Dagbladet

"et viktig innlegg i en helsedebatt der psykisk sykdom ofte har en tendens til å bli avfeid som noe forgjengelig og diffust. Dessuten er den en rørende kjærlighetserklæring fra en forvirret datter til hennes plutselig forvirrede mor."
Oda Faremo Lindholm, Dagsavisen

"Lorentzen beskriver både barndommen og forholdet til moren med et trent blikk for velplasserte detaljer ... Det er først og fremst den etterlattes stemme som holder dette sammen og berører med sin utforming av en historie å leve videre med ... Lorentzen kombinerer en umiddelbar tone og veloverveid oppbygning i sin fortelling om moren"
Susanne Hedemann Hiorth, Dagens Næringsliv

"Tross det triste utgangspunktet, er boka en livsbejaende fortelling om tap ... Det er sjelden jeg leser en bok så eksplisitt motivert av og spekket av kjærlighet ... detaljrikt og levende. Vi får innblikk i en mor-datter-relasjon som er svært tett, og Lorentzen skildrer barndommens tosomhet fint ... Denne boka har to tydelige budskap, som neppe kan demonstreres for ofte: Hun som er psykisk syk, er mer enn diagnosen som settes på henne. Og den som etterlates, har sannsynligvis mer enn tragedie å minnes. Trude Lorentzen lykkes med å fortelle om dette på en måte som er gripende og – med et og annet unntak – svært leseverdig."
Tina Åmodt, Klassekampen

"Allerede fra de første sidene er historien skikkelig spennende. Leseren blir nysgjerrig på hvem Trudes mor er. Forfatteren evner gjennom språklige grep, oppbygning og en gjennomgående ærlighet å gjøre oss interessert i å følge med på reisen hennes ... Historien blir innmari gripende, uten å være overdådig i språkbruk. Boka griper hardt tak i leseren og belyser tematikken fra mange kanter ... Mysteriet mamma engasjerer, interesserer og relaterer til leseren. En spennende, lærerik og tankevekkende bok"
Kaja Schau Knatten, Romerikes Blad

"en skjønnlitterær dokumentarbok som virkelig gjør inntrykk. Depresjon er ikke lett å forstå, men forfatteren klarer å formidle hva det vil si å være en pårørende ... Mysteriet mamma gjør en sykdom som rammer mange litt mindre mystisk og tabubelagt enn før og angår alle"
Kristine Isaksen, VG


"Cecilie Enger og Trude Lorentzen har høyst fortjent høstet kritikerros og priser for sine bøker Mors gaver og Mysteriet Mamma. Begge har skrevet hudløst og vakkert om hvordan de gradvis mistet sine mødre. Cecilie Engers mor havnet på sykehjem med Alzheimer, Lorentzens mor ble brått og uforklarlig psykisk syk midt i livet. Hun begikk selvmord da datteren var 15 år. Inntrengende leseropplevelser"
Torstein Hvattum, Aftenposten Årets tre beste bøker 2013

"Mysteriet mamma av Trude Lorentzen trekker leseren umiddelbart til seg - ikke med bud om tragedie eller traume, men i et nakent forsøk på å puste liv i en elsket mor som begår selvmord da datteren er femten år. Den poetiske dokumentaren vil bli stående som et kroneksempel på hvordan skjønnlitterære grep kan gi sakprosatekster et løft"
Ingunn Økland, Aftenposten Årets tre beste bøker 2013

"Ærlig sorgbok omdepresjon og selvmord som treffer hjerterota"
Kristine isaksen, VG Årets beste bøker 2013

"En datters betagende bok om en mamma, et selvmord, et mysterium"
Tom Egeland, VG Årets beste bøker 2013

"Dette er en bok om denne mammaen, men problemstillingene berører likevel alle som har mistet i selvmord - og oss andre som står tafatte rundt og lurer på hva vi skal gjøre.  Selvmord er fortsatt skambelagt og vanskelig, og denne boka tør ta i det som skjer over 500 ganger i året - i Norge - at noen ikke klarer mer"
Helga Lilleland, Varden Årets beste bøker 2013

"en gripende fortelling"
Marius Wulfsberg, Klassekampen Årets beste bøker 2013

"Boken er velskrevet, lettlest og griper leseren umiddelbart ... En bok som denne kunne lett blitt sentimental eller fått en bitter undertone, men det greier forfatteren å unngå. I stedet er det blitt en varm fortelling om det livet hun og moren delte. Den er uten anklager, men med spørsmål som gjerne skulle blitt besvart. Boken henvender seg til et bredt publikum. Den er vel verdt å lese for fagfolk i psykiatrifeltet som håndterer pårørende til alvorlig psykisk syke og etterlatte"
Anne Tveito, Tidsskrift for Den Norske Legeforeningen

Til toppen