Overleve i Treblinka (Innbundet)

fellen med det grønne gjerdet

Forfatter:

Ute Neumann (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 213
Forlag: Dreyers forlag
Språk: Bokmål
Originaltittel: Die Falle mit dem grünen Zaun
Oversatt av: Neumann, Ute
ISBN/EAN: 9788282656047
Omtale Overleve i Treblinka
Richard Glazar var en av de ytterst få som overlevde utryddelsesleiren Treblinka. Sommeren 1942 ble han arrestert og deportert til ghettoen i Theresienstadt og like etterpå til Treblinka. I ti måneder overlever han infernoet fordi han blir plukket ut til å være «arbeidsjøde». Glazar er med på opprøret i august 1943, flykter gjennom Polen og overlever som fremmedarbeider under falsk identitet i Tyskland.

Nest etter Auschwitz-Birkenau var Treblinka åsted for de mest omfattende, industrielle massemordene utført av nasjonalsosialistene. Omtrent 900 000 mennesker ble drept i leiren. Høsten 1943 forsøkte nazistene å skjule alle spor etter leiren. Glazar skrev ned sin beretning like etter hjemkomsten til Praha i 1945, men ingen forlag ville utgi den, og manuset ble liggende helt til 1990-tallet.

Richard Glazar snakket ikke om opplevelsene sine etter at han skrev boka. Han betraktet boka som sitt testament om folkemordets realitet. Overleve i Treblinka er et enestående historisk dokument, og gir et rystende vitnesbyrd om det nazistiske folkemordet.

Til toppen