Siste mann i tårnet (Heftet)

Serie: Verden leser 

Forfatter:

Hege Mehren (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 480
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Last Man in Tower
Oversatt av: Mehren, Hege
Serie:
ISBN/EAN: 9788202419523
Kategori: Romaner
Omtale Siste mann i tårnet
TERNINGKAST 5
"OVERBEVISENDE (...) ENERGISK , SKARP, SINT OG UNDERHOLDENDE FORTELLING"
Mari Nymoen Nilsen, VG

"EN DREVEN FORFATTER SOM VET HVA HAN GJØR"
Jan Askelund, Stavanger Aftenblad

"STERK LESNING"
Leif Ekle, NRK P2

”Den typen roman som er så rikt innsiktsfull at det er vanskelig å vite hvor man skal ta fatt på skamrosen."
Washington Post

”Hvis du elsket filmen Slumdog Millionaire, vil du sluke denne romanen … Enda bedre enn den strålende Hvit tiger.”
USA Today

Det tjueførste århundres Mumbai er en nyrik by med et bugnende eiendomsmarked, og eiendomsmagnat Dharmen Shah har storslagne planer for byens framtid. Hans tilbud om å kjøpe opp og rive ned en medtatt leilighetsblokk og åpne opp for et luksuskompleks, vil gjøre hver av innbyggerne rike – hvis de går med på å selge. Men ikke alle ønsker å flytte; mange av beboerne har levd et helt liv i blokken, og mange er ikke lenger unge.
Etter hvert som det oppstår spenninger mellom de en gang veloppdragne naboene, gir tilbudets motstandere én etter én etter for flertallet, helt til bare en mann står i veien for Shah: Masterji, en pensjonert skolelærer, en gang i tiden den mest ansette mannen i bygningen. Shah er en farlig mann å legge seg ut med, men når fristen for nedrivingen nærmer seg, er det Masterjis naboer – venner som blir fiender, bekjente blir konspiratører – som ser ut til ikke å ville vike tilbake for noe for å sikre seg rikdommen Shah har lovet dem.

"Adiga gir et overbevisende og sammensatt bilde av menneskenaturen med skarp sosial observasjon."
Mari Nymoen Nilsen, VG

"Du innser simpelthen ikke hvor blass mesteparten av samtidslitteraturen er før du leser Adigas muskuløse språkførsel. Plottene hans bretter seg ikke ut – de fosser fram.”
USA Today

”(...) en vekselvis fascinerende, sensuell og skremmende roman. Forfatterskapet hans har tatt et imponerende steg framover.”
Independent on Sunday

”(...) en forbløffende roman om grådighet og mord (...) en rikt fortalt, spenningsladet fortelling (...) Førsteklasses"
USA Today

”En sjelden bragd. Med hjerteskjærende autentisitet fanger Adiga den virkelige kampen i indiske byer, som er kampen for verdighet. Siste mann i tårnet er et morsomt, men likevel dypt melankolsk verk; en fremragende og bemerkelsesverdig moden andreroman.”
Economist

”En gnistrende undersøkelse av pengenes makt. I siste instans handler Siste mann i tårnet om hvordan grådigheten påvirker medfølelsen. Adiga folder på dyktig vis ut en overraskende avslutning som understreker hvilken stor roman dette er.”
Minneapolis Star-Tribune

”Vakkert utført (...) En bok som er like ærlig som den er underholdende: Uansett hvor morsom og medrivende han er, glemmer aldri Adiga temaets alvor.”
The Times

"Fortellingen om kampen for et stykke av det eskalerende eiendomsmarkedet i Mumbay fremhever alle Adigas talenter for skarp samfunnsskildring og bitende vidd (…) Hans ambisjoner i denne romanen som myldrer av liv og skurkestreker, er Dickensiske i omfang (…) Adiga er stemningsskapende, underholdende og sint forfatter.”
Daily Telegraph

”Dickensk. Vel verdt tiden til enhver leser som er interessert i livsbetingelsene på et tilsynelatende fremmed sted som viser seg å være fryktelig velkjent. Leserne vil fremfor alt finne glede og smerte i selve menneskefamiliens opp- og nedturer.”
San Francisco Chronicle

”Adiga har skrevet fortellingen om et nytt India. Denne morsomme og rørende romanen er flerdimensjonal, og rommer mange lag av engasjerende fortellinger og karakterer.”
Seattle Times

”Mesterlig. Med dette gripende, underholdende gløttet inn i det moderne Indias motsetninger og farer, befester Adiga sitt omdømme som mest fremtredende kronikøren av sitt lands myldrende samtid.”
Newsweek

”Adiga befolker fiksjonen sin med karakterer fra alle deler av det sosiale spekteret i samtidens India, og intensiteten i sinnet han nærer mot sider av det moderne India, balanseres av hans ertelystne humor.
Wall Street Journal

”... om vanlige mennesker som presses helt til grensen et sted som ikke kjenner grenser: Det nye India slik bare Aravind Adiga kunne utforske – og avsløre – det.”
USA Today

”[Full av] skarpe iakttagelser og presis billedbruk. Som alle historier til skrekk og advarsel, rommer den ikke så få sannheter om vår egen tid.”
Financial Times

”Provoserende og dekadent. (...) Den forfengelige, slu og sta Masterji er en av de mest fortryllende motsetningsfylte karakterene som har dukket opp i nyere tids skjønnlitteratur.”
Washington Post

”Adiga bretter ut denne mest frenetiske av alle storbyer for oss i en vekselvis fascinerende, sensuell og skremmende roman. Forfatterskapet hans har tatt et imponerende steg framover.”
Independent on Sunday

”I et lysende språk kartlegger Adiga Indias ambivalens til landets akselererende vekst, samtidig som han skaper en besnærende hovedperson, en mann hvis ambisjoner og selvstendighet er blitt mildnet av en forståelse av den viktige, om enn nesten umerkelige, forskjellen mellom utvikling og framskritt.”
Entertainment Weekly

"Indiske Aravind Adiga (1974) er en dreven forfatter som vet hva han gjør, og en som kan turnere et stort persongalleri via et mylder av stemmer og synsvinkler i et kaotisk miljø (...) Språket er konkret; det som er av bildebruk, er effektivt."
Jan Askelund, Stavanger Aftenblad

"Aravind Adigas første roman Hvit tiger skaffet ham mye kjeft fra høyere hold i hjemlandet India. Mens framstillingen av kastesamfunn, korrupsjon og kriminalitet ble belønnet med Man Booker-pris, mye ros og stort salg i vest. Nå foreligger Adigas bok nummer to; Siste mann i tårnet. Også den er sterk lesning."
Leif Ekle, NRK P2

"Adiga gir et overbevisende og sammensatt bilde av menneskenaturen med skarp sosial observasjon. (...) en så energisk, skarp, sint og underholdende fortelling lagt til et skremmende, fascinerende og myldrende sted på jorden."
Mari Nymoen Nilsen, VG

Til toppen

Flere bøker av Aravind Adiga:

Bøker i serien