Sovjetunionens kommunistiske parti og Norge 1952-1967 (Innbundet)

en dokumentasjon

Forfatter:

, og

Steinar Gil (Oversetter)

Forfatter: , og
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 587
Forlag: Orkana
Språk: Bokmål
Oversatt av: Gil, Steinar
ISBN/EAN: 9788281043633
Omtale Sovjetunionens kommunistiske parti og Norge 1952-1967
Denne boken gir for første gang direkte innsyn i forholdet mellom Norges Kommunistiske Parti (NKP) og Sentralkomiteen i Sovjetunionens kommunistiske parti (SUKP) i en periode under den kalde krigen. Boken gjengir også sovjetiske analyser av utviklingen i norsk politikk og referater fra samtaler mellom sovjetiske diplomater og norske politikere og aktivister.

Dokumentene er hentet fra arkivet etter Sentralkomiteen. De viser mekanismene i samarbeidet mellom de to partiene, deriblant hvordan SUKP ble trukket inn i interne maktkamper NKP. Vi ser også hvordan utviklingen i SUKP og konflikter i den internasjonale kommunistiske bevegelsen slo inn i det norske partiet.

I 1950-årene vokste interessen i Sentralkomiteen for forhold utenfor NKP og miljøet rundt partiet. Ikke minst var man opptatt av kretsen rundt avisen Orientering og senere Sosialistisk folkeparti. Blant andre tema i analyser og samtaler var opposisjonelle strømninger i DNA og utviklingen i norsk og alliert forsvars- og sikkerhetspolitikk.

Boken er et resultat av et samarbeid mellom Institutt for forsvarsstudier, Det føderale arkivvesen i Russland, Det russiske statsarkiv for samtidshistorie og Det russiske vitenskapsakademis institutt for verdenshistorie. Arkivmaterialet i boken er ikke tidligere offentliggjort og er heller ikke tilgjengelig i norske samlinger.

Til toppen