Spor etter Jesus (Innbundet)

funn, fakta, falsknerier

Forfatter:

Nils Petter Thuesen (Illustratør)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2009
Antall sider: 215
Illustratør: Thuesen, Nils Petter
Forlag: Historie & kultur
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788292870143
Omtale Spor etter Jesus

Den historiske Jesus

Mange tviler på at Jesus har eksistert. Få av dagens forskere gjør det. Den kritiske teolog og banebrytende Jesus-forsker Albert Schweitzer skrev at ”det finnes få personer i antikken som vi har så mye utvilsom historisk forskning om, så mange autentiske utsagn.”
 
Historikere søker å rekonstruere Jesus og hans samtid ved hjelp av rene historiske metoder. Disse anvender kritisk analyse av evangelietekster som primærkilde til en biografi over Jesus. De fire evangeliene er usikre som historiske kilder, men sammen med ikke-bibelske skriftkilder, arkeologiske funn og andre levninger er det mulig å rekonstruere den historiske konteksten i Galilea og Judea i første tredjedel av det første århundre. Selv om de historiske rekonstruksjonene er forskjellige, er de stort sett enige om følgende: Jesus var en jødisk lærer som trakk til seg et følge av galileere og etter ett eller to–tre års virke ble korsfestet av romerske myndigheter i Judea under Pontius Pilatus.


I februar i år utkom Nils Petter Thuesens interessante bok, «Spor etter Jesus - funn, fakta og falsknerier». Boka tar for seg de funn som er gjort etter Jesus i Israel og Palestina. Forfatteren Nils Petter Thuesen har selv, senest i  i 2008, oppsøkte de stedene Jesus levde. Han forteller også om myter knyttet til funn av gjenstander fra Jesu tid, som for eksempel det berømte likkledet i Torino. Dessuten forteller han om svindlere som har forsøkt å selge forfalskninger av gjenstander de hevdet Jesus brukte.

Til toppen

Flere bøker av Nils Petter Thuesen:

Utdrag

UTDRAG FRA BOKA:

"På Jesu tid var Kapernaum en fiskerlandsby og et travelt handelssenter i Galilea på veien og handelsruten Via Maris mellom Damaskus i Syria og Caesarea ved Middelhavet og på veien mellom Tyros (Sur) og Egypt. Disiplene Peter, Andreas, Jakob og Johannes bodde i Kapernaum, som var en grenseby. Ved veikryssene ble det innkrevd toll av reisende (Matt 9,9). Dette var arbeidet til tolleren Levi (Mark 2,14 og Luk 5,27), som ble Jesu disippel og senere ble kalt Matteus (Matt 10,3 og Apg 1,13). Han ble kalt av Jesus til å bli disippelen hans. Jøder kritiserte Jesus for å være en venn av ham og andre tollere.
Karavaner stanset i Kapernaum for å få forsyninger av blant annet tørket fisk. Ved stranden der Peter og andre fiskere arbeidet,har arkeologer gravd ut et 2 x 5 meter stort anlegg med to store, grunne bassenger i hver ende og en rektangulær plattform i midten. Bassengene inneholdt trolig fisk som ble tatt opp og solgt. Bunnen og veggene i bassengene var dekket av tykk gips."

Til toppen