Kanelbollens dag!

Svenska Kanelbullar

Det er kanelbollens dag — den perfekte unnskyldning for å unne seg noen saftige kanelboller. Hva med å prøve denne oppskriften fra "Alle kan bake"  på deilige svenske kanelbullar?

 

Vi tuller ikke kanelbolle på selveste kanelbollens dag. Denne oppskriften har Elin Vatnar Nilsen lånt fra den svenske verdensmesteren i søt gjærbakst, Håkan Johansson.

Kanelbullar trumfer det meste på saftighet. Hemmeligheten røpes helt mot slutten: Dynk med sukkerlake. Oppskriften er hentet fra boka "brôdet" av Håkan Johansson.

 

INGREDIENSER

 

Deig

260 g melk (kald)

25 g gjær

550 g hvetemel

90 g sukker

75 g smør (romtemperatur)

8 g havsalt

7 g kardemommekjerner, grovmalt i en morter (eller vanlig kardemomme)

1 lite egg

 

Fyll

15 g kanel

15 g melis

100 g smør

100 g sukker

10 g maisennamel

 

Sukkerlake

100 g sukker

100 g vann

 

SLIK GJØR DU

 

1. Bland alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin med krok på lav hastighet i ca 5 minutter. Når deigen er eltet godt sammen, øk hastigheten og elt videre i 6 minutter. Gjør glutentesten.* Pakk bollen inn i plast og sett den i kjøleskap i ca. en time.

 

2. Lag fyllet: Ha romtemperert smør og resten av ingrediensene i en food processor. Kjøres glatt.

 

3. Lag kanelsnurrer: Kjevle den kalde deigen til et rektangel. Smør fyllet utover deigen og brett sammen, slik at du får tre lag med deig: Brett 1/3 del av deigen inn mot midten, og siste del over der igjen. Snu deigen og kjevle den litt utover. Bruk en trinse (pizzakutter) og lag små remser på ca. 1-2 cm som du vikler rundt fingrene og lager til små knuter.

 

4. Heving: Knutene plasseres på en plate med bakepapir og dekkes til med et håndkle eller plastfilm. Settes til heving på et lunt sted (1 1/2- 2 timer).

 

5. Før bollene går i ovnen, pensle med egg utblandet med litt vann, tilsatt en klype salt. Strø på perlesukker.

 

6. Stekes på 220 grader i 7-10 minutter.

 

7. Samtidig — til den siste finishen. Lag sukkerlake. Fosskok vann og dukker i 7-8 minutter. Så snart kanelbullene kommer ut av ovnen, pensle bollene med sukkerlake.

 

Kos deg!

 

*Glutentesten: Glutentesten betyr å dra deigen mellom fingrene for å se om glutennettverket er ferdig utviklet. For å vite når du har eltet nok, dypp fingrene i vann og ta av en deigkule. Dra den mellom fingrene. Får du en tynn, gjennomsiktig hinne, er deigen ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort», elt deigen videre.